Kaikkiin vantaalaisiin koteihin jaettava Selkovantaalainen voitti Vuoden selväsanainen -kilpailun ja palkittiin selkokielen edistämisestä. Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on yleiskieltä helpompaa. Selkokieltä tarvitsee Selkokeskuksen arvion mukaan useampi kuin joka kymmenes suomalainen.
Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman valitsi Selkovantaalaisen voittajaksi kolmen parhaan ehdokkaan joukosta.
– Kyseessä on hieno uusi avaus. On hienoa, että Selkovantaalainen tekee tiivistä yhteistyötä Vantaan kaupungin kanssa. Toivon, että Selkovantaalainen toimii esimerkkinä myös muille paikkakunnille Suomessa, Stenman perustelee valintaansa tiedotteessa.
– Olemme Selkovantaalaisen tiimissä iloisia siitä, että lehden lanseeraus on laajalti huomattu ja sitä on kiitelty. Paitsi lukijoilta, myös sidosryhmiltä tullut palaute on ollut positiivista ja helpolla suomen kielellä kirjoitetuille paikallisille uutisille on tarvetta. Meidän Selkovantaalaisen tekijöiden mielestä kaikilla, kielitaidosta riippumatta, on oikeus tietää mitä yhteiskunnassa tapahtuu, Selkovantaalaisen päätoimittaja Mia Lindström kertoo.
Laajaa tavoittavuutta ja laajentumista
Vantaan Sanomien kustantama Selkovantaalainen on kerran kuussa julkaistava selkokielinen uutismedia, jossa yleishyödyllisen uutisoinnin lisäksi kerrotaan paikallisista asioista, ihmisistä ja tapahtumista. Lokakuusta 2022 ilmestynyt Selkovantaalainen jaetaan vantaalaiskoteihin ilmaiseksi.
Selkovavantaalaisen painetun ja näköislehden lisäksi lehteä jaetaan Vantaan Sanomien noutopisteiltä sekä sadalta Vantaan kaupungin osoittamilta Vantaan kaupungin asiointipisteiltä, joissa erityisesti selkokieltä tarvitseva kohderyhmä asioi. Lehden jakelu on näin ollen jopa Vantaan luetuimman lehden, Vantaan Sanomien jakelua suurempi.
Jakeluilla tavoitetaan myös sellaisia selkokielen tarvitsijoita, jotka eivät käytä internetiä. Selkovantaalaisella varmistetaan, että entistä useammalla vantaalaisella on mahdollisuus saada tietoa kotikaupunkinsa ajankohtaisista tapahtumista.
– Valmistelemme laajentumista myös muihin suomalaisiin kaupunkeihin, joissa on paljon vieraskielisiä. Toinen merkittävä kohderyhmä on suomalaiset, joilla on pysyvä tarve selkokieleen. Suomen suurimmissa kaupungeissa selkokielestä hyötyvien määrä on voimakkaassa kasvussa ja medialla on yhteiskunnallisesti merkittävä vaikutus esimerkiksi kotouttamisessa, kertoo Meks Etelän asiakkuusjohtaja Kim Qvick.
Mainostajille ratkaisu haasteelliseksi koetun kohderyhmän tavoittamiseen
Selkokovantaalainen on ensimmäinen ja ainoa paikallisuutisia selkokielellä julkaiseva uutismedia Suomessa. Tällä hetkellä Selkovantaalainen myös on ainoa kaupallinen selkokielinen uutismediamedia.
Mainostajalle Selkovantaalainen ja tulevat selkomediat tarjoavat ratkaisun haasteelliseksi koetun kohderyhmän tavoittamiseen.
Vantaan Sanomat lähti Selkovantaalaisella rohkeasti tavoittelemaan niitä kohderyhmiä, joita yleiskielinen uutislehti ei vielä tavoita. Kohderyhmä sisältää kaikki ne vantaalaiset, jotka eivät puhu suomea äidinkielenään sekä ne suomenkieliset, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat selkokieltä. Tällaisia kohderyhmiä ovat esim. kehitysvammaiset henkilöt, muita kognitiivisia vammoja tai sairauksia omaavat henkilöt, muistisairaat henkilöt sekä oppimisvaikeuksia omaavat henkilöt. Näiden lisäksi moni hyötyy ymmärrettävistä, selkeistä ja nopeasti luettavista paikallisista jutuista. Selkokieltä tarvitsevan kohderyhmän koko alueella on jopa 90 000 vantaalaista.
– Monikanavaisuus tarjoaa lukuisia mainosmuotoja lehtimainonnasta näköislehden videoihin. Meiltä löytyy vahvaa ammattitaitoa myös selkokielisen mainonnan tuotantoon. Esimerkiksi sisältömarkkinoinnissa tuotannon voi antaa kokonaan ammattilaistemme käsiin, jolloin sisällön saa avaimet käteen -periaatteella, Qvick toteaa.
Uudenlainen selkokielinen verkkomedia on jo pitkälle kehitteillä ja valmistuu vuoden 2023 kuluessa.
– Tällä hetkellä etsimme Selkovantaalaiseen ja tuleviin selkokielisiin medioihimme kaupallisia kumppaneita, sanoo Qvick.
Tutustu Selkovantaalaiseen tästä
Lisätietoja:
Kim Qvick, asiakkuusjohtaja
+358 44 020 2008
kim.qvick@media.fi
Vuoden selväsanainen on tunnustuspalkinto, joka on jaettu vuodesta 1996 alkaen. Sen ovat vuodesta 2016 lähtien jakaneet vuorotellen selkokielen neuvottelukunta ja Kotimaisten kielten keskus. Loka–joulukuussa 2022 toteutettu Selkovantaalaisen pilottivaihe valittiin Edit-kilpailun shortlistalle Erikois-Edit-sarjassa ja lehti sai kunniamaininnan.