Keskisuomalainen Oyj osti Kaakon Viestinnän ja ESV-Paikallismediat

Keskisuomalainen Oyj on tänään 5.4.2019 ostanut Länsi-Savo-konserniin kuuluvien Kaakon Viestintä Oy:n ja ESV-Paikallismediat Oy:n. Osakkeista maksettu velaton kokonaiskauppahinta on yhteensä noin 17,5 miljoonaa euroa.

Keskisuomalainen-konsernin liikevaihto nousee kaupan myötä liki neljännesmiljardiin euroon. Pro forma -liikevaihto vuodelle 2018 on 247 miljoonaa euroa, pro forma käyttökate 26 miljoonaa euroa. Uudessa konsernissa on noin 6 300 työntekijää.

Kaupassa Keskisuomalainen Oyj:lle siirtyy Kaakon Viestintä Oy:n kuusi 7 – 5-päiväistä lehteä.  Kaakon Viestintä Oy julkaisee Mikkelissä ilmestyvää Länsi-Savoa, Savonlinnassa ilmestyvää Itä-Savoa, Lappeenrannassa ilmestyvää Etelä-Saimaata, Kouvolassa ilmestyvää Kouvolan Sanomia, Kotkassa ilmestyvää Kymen Sanomia sekä Imatralla ilmestyvää Uutisvuoksea. Lisäksi yhtiöllä on digitaalista liiketoimintaa.

Kaupassa Keskisuomalainen Oyj:lle siirtyy ESV-Paikallismediat Oy ja sen yhdeksän yksipäiväistä paikallislehteä. Yhtiön julkaisemia paikallislehtiä ovat Juvan Lehti, Virojoella, Miehikkälässä ja Ylämaalla ilmestyvä Kaakonkulma, Kangasniemen Kunnallislehti, vanhan Anjalankosken alueella Myllykoskella, Inkeroisissa, Anjalassa, Sippolassa, Kaipiaisissa ja Elimäellä ilmestyvä Keskilaakso, Luumäen Lehti, Puruvesi, Savitaipaleella, Taipalsaarella, Lemillä ja Suomenniemellä ilmestyvä Länsi-Saimaan Sanomat, Paikallislehti Joutseno sekä Mäntyharjulla ja Pertunmaalla ilmestyvä Pitäjänuutiset.

Kauppaan kuuluu myös Kouvolassa sijaitseva sanomalehtipaino kiinteistöineen.

Suomen suurin maakunta- ja paikallisuutismedia

Keskisuomalainen-konsernin, Kaakon Viestintä Oy:n ja ESV-Paikallismediat Oy:n muodostama uusi kokonaisuus vahvistaa Mediatalo Keskisuomalaista Suomen suurimpana maakunta- ja paikallisuutismediana.
– Tässä kaupassa kohtasi meidän halumme ostaa ja omistajien halu myydä. Tämä on luonteva jatkumo yhtiön kasvustrategiassa, jossa etenemme vahvasti omaa polkuamme. Haluamme olla toimija, emme toiminnan kohde, sanoo Mediatalo Keskisuomalaisen toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi.

Mediatalo Keskisuomalaisella on omaa liiketoimintaa Kaakon Viestinnän toiminta-alueella. Konserni kustantaa kahta kaupunkilehteä, Lappeenrannan Uutisia ja Imatralaista. Kangaskorpi uskoo, että yhdistymisellä on positiivisia vaikutuksia asiakkaiden liiketoimintaan ja asiakaskokemukseen.
– Yritysosto vahvistaa asemaamme niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti. Kaakon Viestinnän tuotteet ja palvelut täydentävät erinomaisesti liiketoimintaamme. Kaakkois-Suomen alue yhtenäistää mediakarttaamme, joka yltää nyt pääkaupunkiseudulta keskiseen Suomeen ja Savoon saakka ja nyt myös itärajan tuntumaan.

Keskisuomalainen Oyj aloittaa välittömästi synergiatyön, jossa haetaan tehokkaimmat toimintatavat ja parhaat käytännöt.
–Uusi ostettu liiketoiminta täydentää hyvin jo olemassa olevaa vahvaa kokonaisuutta, Kangaskorpi sanoo.

Mediatalo Keskisuomalainen on laajentunut yritysostoin voimakkaasti viime vuosina. Vuonna 2013 konserniin liitettiin Suomen Lehtiyhtymä Oy ja vuonna 2016 Mediatalo ESA Oy. Vuonna 2018 tutkimusliiketoiminta laajeni tutkimusyhtiö IROResearch Oy:llä.  Viime vuonna ostettu osakkuus paikallis- ja joukkoliikenteen digitaalisiin näyttötauluihin erikoistuneesta Neonmedia Oy:stä  täydensi digitaalisen ulkomainonnan kokonaisuutta. Mainos- ja kaupunkilehtijakelua harjoittava Suomen Suoramainonta -konserni on laajentanut konsernin markkinointiratkaisutarjontaa tammikuusta 2019 alkaen. Lisäksi ensi vuonna konsernilla on kolme uutta radiotaajuutta.